Hjemmelavet crunch müsli | |||
Tirsdag | Onsdag | Torsdag | Fredag |
600 g Havregryn 50 g Solsikkekerner 100 Blandede hakkede nødder 75 g Kokosmel 25 g Sesamfrø 50 g Rørsukker 1½ dl Vand 1½ dl raspolie ½ tsk. Salt(Rosiner ) |
Fremgangsmåde: Bland de tørre ingredienser undtagen rosiner. Pisk vand, olie og salt sammen og hæld det i de tørre ingredienser. Bland det hele godt. Spred blandingen i en bradepande og bag den i ovnen ved 190 grader i 20 -30 min. Vend af og til, indtil blandingen er sprød og gylden. Rosinerne drysses over til sidst. Afkøles og opbevares i en lufttæt dåse. Serveres med tykmælk, letmælk og soyamælk |
||
Kaffe og te | |||
SAFTIES: | |||
Tirsdag | Onsdag | Torsdag | Fredag |
En kop jordbær 3 spsk hyldebærsaft 1 dl. æblejuice 1 sjat citronsaft ½ tsk. vanilje Persille Evt. bananTil 8 pers. 600 g. frosne jordbær og hindbær 1 dl. hyldebærsaft 1 l. æblejuice |
1 kop tropisk frugt 1 dl. appelsin juice 5 mynteblade 4 -5 skiver ingefær En sjat hyldeblomstEvt. lidt vand, hvis den er for stærk600 g tropisk frugt 1 l. appelsin juice 1 klump ingefær 1 dl. hyldeblomst |
1 kop Jordbær & Hindbær 1 dl. appelsinjuice 5 – 6 citronmelisse 1 spsk. ahornssirupEvt. lidt vand, hvis den er for stærk600 g. frosne jordbær Og hindbær 1 l.. appelsinjuice ahornsirup |
1 kop tropisk frugt 1 dl æblejuice 2 spsk. citronsaft 5 mynteblade Skiver ingefær Honning/hyldeblomst600 g. frosne tropisk 1 klump ingefær 1 l. æblejuice |
BRØD til frokost | |||
Tirsdag | Onsdag | Torsdag | Fredag |
400 g, kerner (fx rug- og bygkerner) – vandet koges og hældes over. Kernerne afkøles 2 dl. Yoghurt 3 dl. Vand 40 g. gær 1 kg. Hvedemel40 boller som bages ved 200 grader i ca. 20 min. |
|||
Frokostbuffet – Forum -12 | |||
Tirsdag: | Onsdag: Madpakker |
Torsdag: | Fredag: |
Masser af grøn salat + Skåle med tomater, agurk, ærter, majs, forårsløg, gulerødder, kogte kartofler.Dressing: Ærtepuré, spinat-tzatziki, yoghurt/tahin, cutney-mayo.Hummus Boller og falaflerNutana falafler- spicy Nutana bøffer – indiske og mexicanske |
|||
Kyllingestykker + coleslaw |
Pølser tomatsalsa kartoffelsalat |
Linsesuppe +fisk +gulerødder m/feta |
Arabiske frikadeller perlebygsalat |
Special for the day:Skinke salat – 150 g. røget kogt skinke 75 g. fuldkornspasta 200 g. rød peberfrugt 50 g. løgDressing: 5 dl. Græsk yoghurt 1 spsk. Ymer 1½ tsk. Paprika lidt tabasco + salt |
Special for the day:Poser med frugt: – æbler gulerødder tørrede abrikoser tørrede ananas |
Special for the day:Kalkunsalat – 150 g. kogte brune ris 240 g. kogt kalkunkød 120 g. usødet ananas 120 g. rød peberfrugt 120 g. iceberg salatDressing: 5 dl. Græsk yoghurt 2 spsk. Ymer 1½ spsk. ananassaft 1 tsk. Karry + salt og peber. |
Special for the day:Se opskrifterne til dagens dressing… |
Dressinger til frokost: | |||
Ærtepuré | Spinat- tzatziki | Yoghurt/tahin | Chutney- mayo |
50 g. løg 1 fed hvidløg 1 spsk. Rapsolie 1 dl. Hvidvin 500 g. frosne ærter 2 tsk. Hakkede timian/sal 2 tsk. Hvidvnseddike 100 g.græsk yoghurt 10 Salt og peberSvits løg og hvidløg i olien, tilsæt hvidvin og småkog i 5 min. tilsæt ærterne og kog lidt til de er bløde. Køl blandingen og puré og tilsæt resten. |
300 g babyspinat 300 g. græsk yoghurt 10 2 fed presset hvidløg Salt og peberDamp spinaten uden vand i en gryde og dryp den af og afkøl den og knug den for vand. Hak den groft, bland den med resten og smag til. |
4 spsk. Tahin 2 dl. Yoghurt 3,5 % 1½ spsk. Citronsaft 2 fed presset hvidløg 1 nip cayennepeber Hakket persille Salt.Pisk yoghurten i tahinen lidt af gangen og tilsæt resten og smag til. |
8 spsk mayonnaise 8 spsk mongochutney SaltRøres sammen og smages til… |
Hummus: | 500 g. kikærter Salt 3 spsk. Tahin 2 fed hvidløg 3 spsk citronsaft 1 tsk. Spidskommen 1½ dl. Kogevand Salt og peber Lidt olivenolie Lidt paprika |
Kikærterne lægges i blød natten over. Vandet hældes fra og de koger med rigeligt nyt vand og salt i ca. 1 time. Kikærterne blendes i en foodprocesser med tahin, presset hvidløg, citronsaft, spidskommen, salt, peber og kogevand.Smages til… |
Aftensmad Mandag:
Kylling
Pensles først med olie og drysses med krydderiblanding fra Urtekram
1 kg. kyllingebryst + lidt lår – til 8 pers.
Pakkes i bananblade og snøres med bomuldstråd om nødvendigt.
Lårene steges uden krydderier og uden at blive pakket ind.
Basmati ris – Koges i grøntsagsbouillon
400 g. til 8 pers.
Dressing til at røre I risene når de er kogte – FULD MÆNGDE
4 dl. olie
4 dl. eddike
2 dl. vand
4 spsk. hakke forårsløg
4 tsk. råsukker
4 tsk. soyasauce
1 tsk. salt
1 tsk. fransk sennep
Peber
Coleslaw
500 g Spidskål, sommerkål – 8 pers.
300 g gulerod
1 dl rosiner
Lidt hakkede nødder.
1 håndfuld koriander/persille
Dressing
3 spsk. citron
5 spsk. kefir/A38
1 spsk. æblecider
Salt
Peber
Vend ingredienserne sammen i en skål, og lad salaten trække.
Aftensmad Tirsdag
1, 2 kg grillpølser til 8 pers.
Tomatsalsa
500 g. tomater – 8 pers.
2 forårsløg
1 rød chili
2 tsk. rød balsamicoeddike
1 tsk. flydende honning
Salt
Skær tomater i små tern, lad dem dryppe af i en sigte. Skær forårsløgene i tynde skiver.
Fjern kernerne på chilien og hak den fint. Rør eddike og honning sammen og bland med de hakkede grøntsager. Smag til med salt.
Grøn salat: – 8 pers.
600 g. blandet salat – iceberg, rucula m.m
1 Agurk
2 Peberfrugter
1 bundt Radiser
100 g Oliven
Krydderurter
Dressing:
4 spsk. dijonsennep (grov) – 8 pers.
2 spsk. neutral olie
2 tsk. hvidvinseddike
2-4 tsk vand
2 nip sukker
Salt og peber
Kartofler:
1,5 kg. kartofler – 8 pers.
60 g. frisk parmesan
1 bundt rucolasalat (bredbladet persille)
Dressing: – 8 pers.
1 dl. citronolivenolie
Salt og peber
Aftensmad Onsdag – pilgrimsmenu
Linsesuppe – 8 pers.
½ flaske mosede tomater
1 løg
1 porrer
1½ l. grønsagsbouillon
2 dl røde linser
Blomkål
Paprika, cayennepeber, tabasco, salt
Svits løg og porrer
Skyl linserne i to hold vand, og kog dem med grøntsagsbouillion, løg + porrer i 5 min.
Tilsæt tomater og kog i 10 min.
Smag til med paprika, cayennepeber, tabasco og salt.
Tilsæt blancherede buketter af blom
Boller
Fisk – laks 150 g. pr. per. x 8 pers
Hele laksesider – dryppes med lidt citron, smøres med grøn pesto og steges i ovnen.
Citronbåde ved servering
Tahinsauce:
4 spsk. tahin – 8 pers.
2 dl. yoghurt naturel 3,5%
1½ spsk. citronsaft + 2 fed presset hvidløg + 1 nip cayennepeber + salt + bredbladet persille
Pisk yoghurten i tahinen lidt af gangen og tilsæt de øvrige ingredienser til saucen
Gulerødder med feta
Lidt grøn salat i bunden
1,2 kg gulerødder – 8 pers.
2 spsk olivenolie
2 hakkede fed hvidløg
1 nip cayennepeber
2 spsk citronsaft
200 g. kalamata oliven
100 g. gede fetaost
Salt + Persille bredbladet.
Gulerødder i stave, vendes med olie, hvidløg og cayennepeber.
Bages ved 200 grader varmluft 15 – 20 min til de er gyldne og møre, men har bid.
Vend gulerødderne undervejs…
Vend oliven og citronsaft forsigtigt i gulerødderne
Smuldr fetaosten over gulerødderne og pynt med masser af persille
400 g. ris til 8 personer
Koldskål med bær – 8 pers.
1, 2 l. Koldskål fra Thise
400 g Jordbær,
Kammerjunker
Aftensmad Torsdag
Arabiske frikadeller på spyd
8 pers.
800 g. hakke oksekød og lammekød
2 æg
1 finthakket løg – alm stort
2 fed presset hvidløg
1 dl dansk vand
12 spsk. hakket bredbladet persille
6 spsk. hakket frisk koriander
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt cayennepeber
1 tsk. spidskommen
Måske allehånde
Salt og friskkværnet peber
Bland alle ingredienserne og rør farsen godt igennem og lad den trække i køleskabet.
Tilsæt lidt mere danskvand, hvis den bliver for fast.
Rul fars svarende til en frikadelle rundt om et spyd som steges på grillen.
Perlebyg ugeblad – 8 pers.
500 g. perlebyg
300 g. tørrede abrikoser
8 gulerødder
2 agurk
4 gule peberfrugter
12 spsk.. hakket persille.
Kog perlebyggen og skyl den godt.
skær abrikoserne i små stykker
skær gulerødder, agurk og pebre i små tern.
Hak persillen fint.
Dressing
4 spsk. hindbæreddike /citronsaft
6 spsk. Olivenolie
Salt + peber
Grøn salat m/ koriander nøddemiks
600 g blandede grønne salater – 8 pers.
Dressing:
6 spsk. olivenolie
4 tsk citronsaft
2 spsk. koriander
nøddemiks:
10 g. (1 spsk) ristede hasselnødder
10 g. ( 1 spsk) ristet sesamfrø
1 tsk. hel koriander
1 tsk. stødt spidskommen + 1 nip chili + ½ tsk. salt
Skallerne gnides af de ristede hasselnødder, de tre ingredienser blendes forsigtigt til en mellemgrov miks – smages til med salt, chili og spidskommen.
Dette var nogenlunde de retter der blev serveret på Forum 2012 – Bon appetit!
Og tak for hjælpen med at få maden tilberedt …. dugnaden skabte lækkert hjemmelavet mad!
Hilsner fra Karen, Anna, Lars og Gullmai